Norwegia
Norwegia to kraj leżący na północy Europy. Nie należy do Unii Europejskiej. Na mapie pokazałam podział na regiony i okręgi. Norwegia obejmuje zachodnią część Półwyspu Skandynawskiego, Jan Mayen, Svalbard i Wyspę Bouveta.
Powierzchnia tego kraju wynosi 358 252 km².
Klimat
Norwegia leży w strefie północnych lasów iglastych - tajgi.
W strefie tajgi panuje chłodny klimat umiarkowany. Lato tu jest krótkie i ciepłe, zaś zima długa, mroźna i śnieżna. Temperatura w lipcu wynosi od 10 C do 20 C, a w styczniu od -10 do nawet -50! Zimowe mrozy są głównie spowodowane napływem zimnego powietrza arktycznego z północy. W tej strefie występuje zjawisko wiecznej zmarzliny, co znaczy, że grunt jest bardzo głęboko zamarznięty.
Latem odmarza tylko niewielka jego część (ok. 1 metr). Dzięki temu tworzą się rozległe obszary bagienne. W krajobrazie tajgi pojawiają się liczne rzeki i (podobnie jak w Polsce) jeziora polodowcowe. Niestety w lecie nad tymi wodami pojawiają się chmary komarów, które są plagą tutejszych terenów.
Roślinność
Roślinność tajgi bardzo przypomina Polską roślinność regla górnego. Występują tu drzewa iglaste, takie jak sosna, jodła, świerk i modrzew. Można wyróżnić lasy wielogatunkowe oraz jednogatunkowe, wśród których przeważają bory modrzewiowe. W warstwie runa leśnego spotkamy bardzo liczne krzewy borówek, a także grzyby i mchy. Na obszarach bagiennych, które zajmują 1/5 obszaru tajgi rośnie mech torfowiec
W ściółce żyje wiele roztoczy, a także owady spokrewnione z pszczołami i osami. Są one pożywieniem dla niejednego ptaka owadożernego. Wśród nich jest, np. sikora. Tereny te zamieszkują również jemiołuszki i głuszce oraz ptaki drapieżne, jak jastrząb czy
krogulec.
Zwierzęta
Ssaki roślinożerne:
- renifery,
- lemingi,
Rdzenni mieszkańcy tajgi
Ludzie żyjący w strefie tajgi zajmują się polowaniem na zwierzęta, rybołówstwem, pracowaniem przy wyrębie lasów, oraz w kopalniach
węgla rudy żelaza i diamentów, a także szyją ze skóry zwierząt oraz handlem. Nie mogą oni uprawiać ziemi, gdyż warunki klimatyczne
nie pozwalają im na to.
Kuchnia w tajdze
Podstawą kuchni tajgi i składnikiem wielu potraw są oczywiście ryby. Należą do nich głównie łososie (np. łosoś norweski) i inne łososiowate oraz śledzie, jesiotry, omule, sielawy syberyjskie, amury, miętusy, głowacze syberyjskie. Ryby występują tu tak licznie, że względu na obfitość jezior w strefie tajgi.
Gospodarka w tajdze
W Norwegii podstawowym źródłem dochodu jest rybołówstwo i przemysł drzewny.
Głównym bogactwem strefy tajgi jest drewno. Lasy iglaste, tak liczne na tamtejszych terenach dostarczają przeważającą część drewna zużywanego do produkcji papieru na świecie!
Jeści chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat działalności gospodarczej w Norwegii, zapraszam do zakładki Dlaczego Norwegia?