Wakacje moich marzeń... Norwegia

Norwegia

Norwegia to kraj leżący na północy Europy. Nie należy do Unii Europejskiej. Na mapie pokazałam podział na regiony i okręgi. Norwegia obejmuje zachodnią część Półwyspu Skandynawskiego, Jan Mayen, Svalbard i Wyspę Bouveta.

    

Powierzchnia tego kraju wynosi 358 252 km².

 

Klimat

Norwegia leży w strefie północnych lasów iglastych - tajgi.

W strefie tajgi panuje chłodny klimat umiarkowany. Lato tu jest krótkie i ciepłe, zaś zima długa, mroźna i śnieżna. Temperatura w lipcu wynosi od 10 C do 20 C, a w styczniu od -10 do nawet -50! Zimowe mrozy są głównie spowodowane napływem zimnego powietrza arktycznego z północy. W tej strefie występuje zjawisko wiecznej zmarzliny, co znaczy, że grunt jest bardzo głęboko zamarznięty.

Latem odmarza tylko niewielka jego część (ok. 1 metr). Dzięki temu tworzą się rozległe obszary bagienne. W krajobrazie tajgi pojawiają się liczne rzeki i (podobnie jak w Polsce) jeziora polodowcowe. Niestety w lecie nad tymi wodami pojawiają się chmary komarów, które są plagą tutejszych terenów.

Roślinność

Roślinność tajgi bardzo przypomina Polską roślinność regla górnego. Występują tu drzewa iglaste, takie jak sosna, jodła, świerk i modrzew. Można wyróżnić lasy wielogatunkowe oraz jednogatunkowe, wśród których przeważają bory modrzewiowe. W warstwie runa leśnego spotkamy bardzo liczne krzewy borówek, a także grzyby i mchy. Na obszarach bagiennych, które zajmują 1/5 obszaru tajgi rośnie mech torfowiec

W ściółce żyje wiele roztoczy, a także owady spokrewnione z pszczołami i osami. Są one pożywieniem dla niejednego ptaka owadożernego. Wśród nich jest, np. sikora. Tereny te zamieszkują również jemiołuszki i głuszce oraz ptaki drapieżne, jak jastrząb czy

krogulec.

 

                 

 

 

 

 

Zwierzęta

Ssaki roślinożerne:

 

- łoś – samce (byki), żyją samotnie, 
  a samice (klempy) tworzą stada wraz z młodymi,

- renifery,

- lemingi,

-naziemne gryzonie.                                                                                                                            
 
 
 
 
Ssaki mięsożerne (drapieżniki):
 
 
- łasice,
 
                                                                                                                                        - borsuki,
 
- rosomaki – są wszystkożerne, w czasie zimy zasypiają,
 
ludzie polują na nie ze względu na ich wartościowe futro,
 
- rysie – mają charakterystyczne pędzelki na uszach,
 
- lisy,
 
- wilki,gronostaje,
 
- niedźwiedzie
 
- foki.
 
 

Rdzenni mieszkańcy tajgi

 

 

Ludzie żyjący w strefie tajgi zajmują się polowaniem na zwierzęta, rybołówstwem, pracowaniem przy wyrębie lasów, oraz w kopalniach

węgla rudy żelaza i diamentów, a także szyją ze skóry zwierząt oraz handlem. Nie mogą oni uprawiać  ziemi, gdyż warunki klimatyczne

nie pozwalają im na to.

 

Kuchnia w tajdze

 

 

Podstawą kuchni tajgi i składnikiem wielu potraw są oczywiście ryby. Należą do nich głównie łososie (np. łosoś norweski) i inne łososiowate oraz śledzie, jesiotry, omule, sielawy syberyjskie, amury, miętusy, głowacze syberyjskie. Ryby występują tu tak licznie, że względu na obfitość jezior w strefie tajgi.

 

 

Gospodarka w tajdze

 

W Norwegii podstawowym źródłem dochodu jest rybołówstwo i przemysł drzewny.

Głównym bogactwem strefy tajgi jest drewno. Lasy iglaste, tak liczne na tamtejszych terenach dostarczają przeważającą część drewna zużywanego do produkcji papieru na świecie!

 

Jeści chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat działalności gospodarczej w Norwegii, zapraszam do zakładki Dlaczego Norwegia? smile

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl